Javított mézelőállítás

Javított mézelőállítás

A méz folyékonyságának megtartása a minőségi jellemzők romlása nélkül   A feldolgozott méz minőségi jellemzőinek javítása és a kristályosodás kiküszöbölése nem termikus kezelési eljárás alkalmazásával. A fogyasztók hibásan azt feltételezik, hogy a kikristályosodott méz megromlott, vagy cukor hozzáadásával meghamisították, és ezért úgy döntenek, hogy nem vásárolják meg, vagy kidobják, ha a már otthon tárolt mézzel történik ilyesmi. Hogy elejét vegyék a fogyasztók téves feltételezésének, az együttműködő gyártók 1-2 percig 80ºC-on pasztörizálják a kiskereskedelmi forgalomba szánt mézet. Ezen a magas hőmérsékleten a glükóz mikrokristályai megolvadnak, a levegőbuborékok pedig eltűnnek, legalább 12 hónappal késleltetve a méz kikristályosodását. Ugyanakkor ezáltal a méz frissessége és minősége is romlik, mivel a méz fontos összetevői érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. Az új technológia mechanikus eljárást alkalmaz a hő útján történő pasztörizálás kiváltása, és az alapméz minőségi tulajdonságainak megőrzése érdekében. Az Ateknea szerepe: Mechanikus tervezés Integráció és telepítés Felhasználói felület és vezérlőrendszer Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Hulladékhasznosítás

Hulladékhasznosítás

Saját, halak hűtésére szolgáló jég előállítása a fedélzeten   Alacsony költségű, alacsony energiafogyasztású rendszer a halászatban használt folyékony jég előállításához. Felmerült az igény a halászhajók fedélzetén történő folyékony jég előállítására további áramforrás bevonása nélkül. A megoldás a jelenlegi technológiákra épül, és ezeket kombinálja egy újfajta alkalmazás formájában, amelynek célja üzemanyag megtakarítása és a kis halászhajók széndioxid-kibocsátásának csökkentése. Az összevont tartozékok magukba foglalnak egy hőcserélőt a kipufogógázból származó hulladékhő visszanyeréséhez, egy Stirling-motort a mechanikai munka biztosításához hőenergia segítségével, egy fertőtlenítő egységet a jég gyártásához szükséges tengervíz tisztításához, egy hűtőegységet a fertőtlenített tengervízből származó jég előállításhoz mechanikai energia felhasználásával, valamint egy vezérlőegységet a rendszer működésének ellenőrzéséhez és összehangolásához. Ez a kombinált – hozzáadott erőforrás (üzemanyag) nélkül működő – technológia csökkenti a jéggyártás költségeit. Az Ateknea szerepe: Műszaki irányítás Tervezés Prototípus kifejlesztése Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Gépészeti tervezés

Gépészeti tervezés

Adatcsere CAD/CAM rendszerek és CNC gépek között   STEP és STEP-NC szabvány alapú, integrált termékéletciklus-kezelő megoldás kifejlesztése. A számítógépes tervezési és gyártási folyamatok alapvető fontosságúak a gyártási ágazatban. A CAD/CAM és PLM (termékéletciklus-kezelő) megoldások gyártói eltérő definíciókat használnak, emiatt a tárolt adatok cseréje nem lehetséges a különböző vezérlők között. A jelenlegi rendszerek csupán egyirányú kommunikációs adatáramlást tesznek lehetővé a gyártási folyamat során. Az új, alacsony költségű, STEP (ISO10303) és STEP-NC (ISO14649) szabványokra épülő gyártási platform segítségével a termék- és gyártási adatok különféle CAD/CAM megoldások között is kicserélhetők lesznek. Az eszköz szükségtelenné teszi a jelenleg használt egyirányú adatáramlást, és kétirányú forgalommal helyettesíti, amely sokkal rugalmasabb és optimalizált tervezési folyamatot eredményez a különféle rendszerek által jelentett korlátozások nélkül. Az Ateknea szerepe Szoftverfejlesztés Grafikus felhasználói felület tervezése Adatbázis-fejlesztés Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával. Keresés: Archívum 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Ultrahang & Pamut

Ultrahang & Pamut

Jobb módszer a pamutszövet fehérítésére   Enzimatikus fehérítési eljárás továbbfejlesztése ultrahang használatával A pamut hagyományos fehérítése nagyon költséges folyamat, amely magas hőmérsékleten, hosszú időn át és szigorú feltételek szerint zajlik. A szövetek eközben gyakran össze is mennek és meg is sérülnek, amely termelési veszteséget eredményez. A költségek csökkenthetők (i) lakkáz enzimes előkezeléssel, könnyen eltávolíthatóvá téve a színért felelős vegyületeket, (ii) hatékonyságot növelő ultrahang alkalmazásával optimalizálva az áztatás során a rostokba történő anyagátadást és (iii) hidrogén peroxid előállításával egy kifejlesztett enzim, a cellobióz dehidrogenáz hatására (Mt-CDH). Az ATEKNEA tartozott felelősséggel a három innovációs eljárás összeolvasztásáért, az ultrahangos alkalmazás lebonyolításáért, valamint a technológia validálásáért. Az Ateknea szerepe: Ultrahangos tulajdonságok meghatározása és alkalmazás Prototípus megtervezése és integrálása Ipari validálás Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Jobb oliva olaj

Jobb oliva olaj

A magok és gyümölcsök maximális kisajtolása   Pulzáló elektromos térerő kisülésein alapuló, nem termikus eljárás Az olajgyártás magába foglalja a magok/gyümölcsök összezúzását, valamint a szilárd anyagok és a növényi folyadék szétválasztását. A hagyományos eljárások során a kivonás hatékonysága korlátozott, különösen, ha a hőmérsékletet alacsonyan kell tartani kiváló minőségű termékek készítése érdekében. A meglévő és újonnan épülő üzemekben a folyamatba bevonjuk a pulzáló elektromos térerőn (PEF) alapuló technológiát. A PEF egy nem termikus kivonási eljárás, amely az összezúzásra épülő módszerek eredményességének javítására szolgál számottevő hőátadás nélkül. A mikroszkopikus szinten zajló PEF-eljárás elektrosztatikus erő segítségével bontja le a növényi szövetek sejtmembránjait, és szabadítja fel az olajtartalmat. Ezáltal a terméket nem kell melegíteni, és megőrzi az érzékszervi tulajdonságait. Az Ateknea szerepe: PEF-eljárás megtervezése Elektrotechnikai és műszaki tervezés Rendszer-integráció Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább