Lerakati hulladék

Lerakati hulladék

Szállítható technológia hulladéklerakókhoz   Újfajta elektrolizáló cella a csurgalékvíz kezelésére A hulladéklerakókban felhalmozott hulladék idővel lebomlik és folyékony hulladékká alakul, amelyet csurgalékvíznek neveznek. Mivel a csurgalékvíz erősen mérgező vegyületeket tartalmaz, szükség van a kezelésére mielőtt a felszíni vizekbe engednék. A minőség javítására irányuló új környezetvédelmi irányelvek nagyobb hangsúlyt helyeznek a csurgalékvíz kezelésére. A moduláris és szállítható, új elektrolizáló cella rugalmas kezelési megoldást kínál a hulladéklerakókban keletkező csurgalékvíz esetében. A rendszer kihasználja mind az anód, mind a katód folyamatokat csökkentve a kezelési időt. Az ATEKNEA szakértelme révén hozzájárul az eljárás megfigyeléséhez és ellenőrzéséhez egy teljesen automatizált rendszer kidolgozásával, amely eltérő összetételű és kezelési igényű csurgalékvizek esetében is bevethető. Az Ateknea szerepe: Folyamattervezés: folyadékkezelési rendszer kidolgozása a próbaegység esetében Megfigyelés, ellenőrzés és automatizálás: teljes mértékben automatizált, szállítható és felügyelet nélkül működő prototípus megtervezése és megépítése   Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. július 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Parafa kezelés

Parafa kezelés

Gyors és irányított kezelés   Hatékony mechatronikai rendszer és plazmapisztolyok in-line használatra. Bár a TCA-szennyeződés – dugóíz – nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot (a parafadugókban található átlagos mennyiségben), kedvezőtlenül hat a bor aromájára és ízére, és ezáltal a bor állagromlásához vezet. Manapság a TCA-szennyeződés óhatatlanul előfordul a termékek 5%-ánál (ez a borospalackokat érintő elsőszámú hiba), és évente 700 millió eurós anyagi kárt okoz Európában. A megoldás egy atmoszférikus plazmán alapuló felületkezelési technológia a borászati ágazatban használt parafadugókban jelenlévő halo-anizol (különösen a 2,4,6-triklóranizol, TCA) eltávolítására. Az innovatív technológia atmoszférikus nyomású, nem termikus plazmára épül, amely többféle módon is kiváltja a TCA kémiai lebomlását. Az Ateknea szerepe: Mechatronikai tervezés Alkalmazott fizika az ipari eljárások során Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. július 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Gyümölcsválogató technológia

Gyümölcsválogató technológia

Gyümölcsválogató technológia a gyümölcsök minőségi szempontok szerinti osztályozásához   Infravörös reflektometriát és mágneses indukciót alkalmazó gyümölcsválogató rendszer A gyümölcsválogatást jelenleg morfológiai és alapvető fizikai jellemzők (méret, alak és súly), valamint a külső megjelenés (szín, felületi sérülések stb.) alapján végzik. Ezek az adatok nem teljesen megbízhatók a termelési minőség vonatkozásában, amelynél egyéb érzékszervi tulajdonságokat (íz és zamat), tápértéket, kémiai összetevőket, mechanikai és funkcionális jellemzőket, valamint a hibákat is figyelembe kell venni. Az új osztályozási technológia alapját két alacsony költségű, érintés nélküli technika egysége képezi: a mágneses indukciós spektroszkópia lehetővé teszi egy minta vezetőképességének meghatározását érintéses próbák nélkül, míg a diffúz reflexiós spektroszkópia révén a gyümölcs felülete által megtört fényből következtetni lehet az érettségi fok és a gyümölcsminőség jellemzőire. Az Ateknea szerepe: Közeli infravörös tartomány Elektronikai tervezés Ipari integráció Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. július 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Ultrahang & Pamut

Ultrahang & Pamut

Jobb módszer a pamutszövet fehérítésére   Enzimatikus fehérítési eljárás továbbfejlesztése ultrahang használatával A pamut hagyományos fehérítése nagyon költséges folyamat, amely magas hőmérsékleten, hosszú időn át és szigorú feltételek szerint zajlik. A szövetek eközben gyakran össze is mennek és meg is sérülnek, amely termelési veszteséget eredményez. A költségek csökkenthetők (i) lakkáz enzimes előkezeléssel, könnyen eltávolíthatóvá téve a színért felelős vegyületeket, (ii) hatékonyságot növelő ultrahang alkalmazásával optimalizálva az áztatás során a rostokba történő anyagátadást és (iii) hidrogén peroxid előállításával egy kifejlesztett enzim, a cellobióz dehidrogenáz hatására (Mt-CDH). Az ATEKNEA tartozott felelősséggel a három innovációs eljárás összeolvasztásáért, az ultrahangos alkalmazás lebonyolításáért, valamint a technológia validálásáért. Az Ateknea szerepe: Ultrahangos tulajdonságok meghatározása és alkalmazás Prototípus megtervezése és integrálása Ipari validálás Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. július 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább

Jobb oliva olaj

Jobb oliva olaj

A magok és gyümölcsök maximális kisajtolása   Pulzáló elektromos térerő kisülésein alapuló, nem termikus eljárás Az olajgyártás magába foglalja a magok/gyümölcsök összezúzását, valamint a szilárd anyagok és a növényi folyadék szétválasztását. A hagyományos eljárások során a kivonás hatékonysága korlátozott, különösen, ha a hőmérsékletet alacsonyan kell tartani kiváló minőségű termékek készítése érdekében. A meglévő és újonnan épülő üzemekben a folyamatba bevonjuk a pulzáló elektromos térerőn (PEF) alapuló technológiát. A PEF egy nem termikus kivonási eljárás, amely az összezúzásra épülő módszerek eredményességének javítására szolgál számottevő hőátadás nélkül. A mikroszkopikus szinten zajló PEF-eljárás elektrosztatikus erő segítségével bontja le a növényi szövetek sejtmembránjait, és szabadítja fel az olajtartalmat. Ezáltal a terméket nem kell melegíteni, és megőrzi az érzékszervi tulajdonságait. Az Ateknea szerepe: PEF-eljárás megtervezése Elektrotechnikai és műszaki tervezés Rendszer-integráció Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.   Keresés: Archívum 2017. július 2017. június 2017. március 2016. november 2016. október 2016. július 2016. május 2016. február 2015. november 2015. október 2015. szeptember 2015. augusztus 2015. július 2015. június 2015. május 2015. április 2015. március 2015. január 2014. december 2014. november 2014. október 2014. szeptember 2014. augusztus 2014. július 2014. június 2014. május 2014. március 2014. február 2014. január 2013. december Kategória...

tovább