Kisméretű és kényelmes karkötő idősek számára

Hordható, feltűnésmentes, Plug&Play szabvány szerinti platform elesés automatikus jelzésére, aktivitás felmérésére és beltéri helymeghatározásra egy karra szíjazható eszköz, statikus szenzorpontok és egy illesztőprogram segítségével.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége által a világ népesedési kilátásairól készített jelentés előrevetíti, hogy a 65 éves – vagy annál idősebb – európaiak aránya 2010 és 2030 között 18%-ról 24%-ra fog nőni. Az idősek számára kínált meglévő, otthoni figyelőeszközök távolról sem elégítik ki az időskorúak valódi igényeit, vagy jelentős hiányosságokkal küzdenek az érzékenységük terén.

Az új rendszer egy megfigyelő eszközt foglal magába az önálló életvitelt folytató és bizonyos fokú otthoni ellátásra szoruló idősek számára. A platformot egy vezeték nélküli érzékelő-hálózat (WSN) formájában hívták életre, amely a kisteljesítményű, vezeték nélküli alkalmazásokat támogató, közismert Zigbee-protokollon alapul. Az eszköz fő részei a karkötő, a statikus szenzorpontok és az illesztőprogram. A platform révén lehetőség nyílik az automatikus elesésjelzésre, a kézi riasztásra, a mindennapi élet bizonyos tevékenységeinek felmérésére, a használó aktivitási szintjének ellenőrzésére, valamint a beltéri helymeghatározásra.

Az Ateknea szerepe:

  • Karra szíjazható eszköz
  • Mesterséges intelligencia alapú algoritmus
  • Vezeték nélküli érzékelő-hálózat készülékszoftverének fejlesztése

“Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.”

Co-funded under the FP7 Programme