A magok és gyümölcsök maximális kisajtolása

 

Pulzáló elektromos térerő kisülésein alapuló, nem termikus eljárás
Az olajgyártás magába foglalja a magok/gyümölcsök összezúzását, valamint a szilárd anyagok és a növényi folyadék szétválasztását. A hagyományos eljárások során a kivonás hatékonysága korlátozott, különösen, ha a hőmérsékletet alacsonyan kell tartani kiváló minőségű termékek készítése érdekében.

A meglévő és újonnan épülő üzemekben a folyamatba bevonjuk a pulzáló elektromos térerőn (PEF) alapuló technológiát. A PEF egy nem termikus kivonási eljárás, amely az összezúzásra épülő módszerek eredményességének javítására szolgál számottevő hőátadás nélkül. A mikroszkopikus szinten zajló PEF-eljárás elektrosztatikus erő segítségével bontja le a növényi szövetek sejtmembránjait, és szabadítja fel az olajtartalmat. Ezáltal a terméket nem kell melegíteni, és megőrzi az érzékszervi tulajdonságait.

Az Ateknea szerepe:

  • PEF-eljárás megtervezése
  • Elektrotechnikai és műszaki tervezés
  • Rendszer-integráció
fruits_and_seeds
Készült további tudományos és üzleti partnerek közreműködésével és az Európai Bizottság támogatásával.
Co-funded under the FP7 Programme