A Platio projekt egy napelemes rendszer, három magyar fiatal találmánya, amely 50.000 Euró közvetlen brüsszeli finanszírozást nyert a Horizont 2020 SME Instrument  keretprogramon belül.

A Fázis 1-es megvalósítás áprilisban lezárult és a csapat már pályázott a Fázis 2-es támogatásra az Ateknea Solutions Hungary segítségével, ahol akár 2,5 millió eurós összeget is kaphatnak. A pályázat nyerése esetén a Fázis 2-es projekt megvalósítása során tovább fejleszthetik a terméküket, valamint a sikeres nemzetközi piacra vitelt is elő tudják készíteni.

A Platio a világ első térburkolata, ami nem vesz el nyersanyagot a természettől, hanem városi hulladékot dolgoz fel és zöld energiát termel azáltal, hogy napenergiát hasznosít és felhasználja a soha meg nem álló városi élet lendületét. A Platio az urbánus környezet újraértelmezése, számos módon képes adat előállítására és elemzésére, azok közvetítésére és akár tárolására is, egyszersmind megalapozva a jövő progresszív városainak infrastruktúráját. Célja, hogy burkolati szinten tudjon előremutató és környezetbarát technológiákat integrálni, ezzel hozzájárulva a jövő városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához.

platio

További információ:

http://www.platio.cc