Az információk  digitális megjelenítése valamint a grafikus tartalmak megértése magától értetődőnek tűnik legtöbbünk számára. Nem így a látássérülteknek, akik speciális eszközök használata nélkül teljesen kimaradnak ebből a világból.

logo

Kiváló érintési érzékük kihasználásával kerestünk megoldást a problémára és szeretnénk segítséget nyújtani a digitálisan közölt információk megszerzéséhez,  az iskolai tanulás, a mentális térképek fejlesztése, az orientáció és a mobilitás napi feladatai során. A jelenleg elérhető érintőképernyők azonban korlátozott vagy semmilyen tapintható visszajelzést nem tartalmaznak, ezért azok számukra teljesen haszontalanok. A tapintható kijelzők potenciálja és piaca nagyrészt kihasználatlan annak ellenére, hogy a felhasználók egyértelműen jelezték igényüket egy könnyen, olcsón hozzáférhető eszközre.

A BlindPAD projekt célja egy olyan eszköz kifejlesztése volt, ami a grafikus tartalmakat érintéssel teszi elérhetővé és a látássérültek személyes segédeszközeként szolgál. Az elmúlt időszakban bebizonyították, hogy a programozott tapintható megjelenítés javítja a térbeli képességeket a vakok és gyengénlátók körében. A készülék a legmodernebb mobil eszközökhöz kapcsolódik és az érintés-alapú információkat szolgálatat a felhasználóknak, kihasználva és javítva az amúgy is kiváló érzékelési képességeiket. A prototípus elkészítése után bebizonyosodott, hogy a BLINDPAD egy személyes, hordozható és olcsó megoldás a tudás és a függetlenség fejlesztése érdekében, ezáltal növelve a foglalkoztatás esélyeit, a társadalmi beilleszkedést és végső soron az életminőség javulását a vakok és gyengén látok részére.

A projekttel kapcsolatos bővebb információk az alábbi honlapon találhatók:

www.blindpad.eu

http://lmts.epfl.ch/cms/site/lmts/lang/en/haptics