A Platio napelemes rendszer, három magyar fiatal találmánya, a Horizont 2020 keretprogramban már 50.000 Eurót nyert, vagyis az Európai Unió is elismerte a projekt megvalósításának szükségességét és innováció tartalmát. A projekt hamarosan lezárul, és a csapat már tervezi a következő pályázatot az Ateknea segítségével.

A Platio a világ első térburkolata, ami nem vesz el nyersanyagot a természettől, hanem városi hulladékot dolgoz fel és zöld energiát termel azáltal, hogy napenergiát hasznosít és felhasználja a soha meg nem álló városi élet lendületét. A Platio az urbánus környezet újraértelmezése, számos módon képes adat előállítására és elemzésére, azok közvetítésére és akár tárolására is, egyszersmind megalapozva a jövő progresszív városainak infrastruktúráját. Célja, hogy burkolati szinten tudjon előremutató és környezetbarát technológiákat integrálni, ezzel hozzájárulva a jövő városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához.

A projekt Fázis 1-es közvetlen brüsszeli finanszírozást nyert a Horizont 2020 keretprogramon belül, aminek a megvalósítása hamarosan lezárul és a csapat már tervezi a Fázis 2 pályázat beadását, ahol akár 2,5 millió eurós támogatási összegre pályázathatnak. A Fázis 2-es projekt megvalósítása során, tovább fejleszthetik a terméküket valamint a sikeres nemzetközi piacra vitelt is elő tudják készíteni.

A cikk forrása:

http://mernokbazis.hu/cikkek/magyar-fejleszt%C3%A9s%C5%B1-j%C3%A1rdaburkolat

További információ:

http://www.platio.cc